Magnolia

Slechts enkele Magnolia's zijn bekend bij het grote publiek. Over het algemeen is dat Magnolia stellata of Magnolia x soulangeana. Maar er bestaan zo veel meer spectaculaire soorten en selecties.

We denken specifiek aan de eerste Magnolia's die door plantenverzamelaars van Noord-Amerika naar Europa werden gebracht rond de jaren 1700 (Magnolia acuminata, Magnolia virginiana en de groenblijvende Magnolia grandiflora). In de 19de eeuw kreeg men toegang tot Azië en volgden Magnolia campbellii, Magnolia sprengeri, Magnolia wilsonii, Magnolia stellata, Magnolia kobus enz. Uit deze soorten kwamen de hybriden die we nu in onze collecties terugvinden, o.a. de sympathieke en klein blijvende Magnolia x loebneri 'Leonard Messel' met roze, weinig vorstgevoelige bloemen.

De collectie van Arboretum Wespelaar telt anno 2024, 288 verschillende taxa! Nieuwe, diep gele cultivars (bv. Magnolia ‘Daphne’) werden hier in het Arboretum Wespelaar geselecteerd en benoemd. Wij hopen dat u net als wij verliefd wordt op de talrijke Magnolia’s die u hier ieder jaar in april in bloei kan zien. Magnolia ‘Black Tulip’ of de heerlijk geurende Magnolia sprengeri mag u niet zomaar voorbijlopen.

Momenteel (2023-2024) loopt er een Magnolia fototentoonstelling in het Artoispaviljoen. Hier kan je de bijhorende tekst en foto's bekijken:

Foto's © Arboretum Wespelaar

Magnolia 'Galaxy'

Magnolia x brooklynensis 'Evamaria'

Magnolia stellata

Magnolia sieboldii

Magnolia 'Gold Star'

Magnolia 'Daybreak'

Magnolia 'Apricot Brandy'

Magnolia wilsonii

Magnolia 'Daphne'

Hoge resolutie foto's identificatie sleutels