Ga naar inhoud

Home

Het Arboretum Wespelaar is OPEN op woensdag en zondag van 10 tot 17 uur (het Arboretum verlaten kan tot 18u via de parking), van 1 april tot en met 15 november. Groepen zijn mits voorafgaande aanvraag ook op andere dagen welkom, en worden dan door één van onze vele gemotiveerde gidsen rondgeleid. Voor meer praktische informatie, ga naar "Contact en bezoek".

Het Arboretum heeft de droogte al bij al goed doorstaan. We hebben wat rosse plekken in het gras en sommige bomen laten al hun bladeren vallen maar de globale indruk is een zee van groen. Het zijn voornamelijk de Hydrangea die nu voor wat bloemen zorgen. In het Wernerbos staan er heel wat rijkelijk te bloeien: Hydrangea paniculata 'Unique' (perk 154), Hydrangea paniculata 'Brussels' Lace' (perk 119), Hydrangea paniculata ‘Papillon’ (perk 120) en Hydrangea macrophylla ‘Mariesii Perfecta’ (perk 121). In het Verlatbos zorgen de feloranje vruchten van de Wilde lijsterbessen (Sorbus aucuparia) voor extra kleur. Op de Magnoliaweide zijn de papierachtige vruchtdozen van Koelreuteria paniculata nu echt de moeite (perk 210) maar ook de vruchtkatjes van tal van haagbeuken (Carpinus japonica, Carpinus cordata, Carpinus caroliniana subsp. virginiana,…) in perk 211 zijn prachtig.

Op de binnenplaats staat Vitex agnus-castus 'Alba' in bloei. De slanke bloempluimen doen een beetje denken aan die van de vlinderstruik (Buddleja sp.). Linnaeus gaf hem zijn naam in 1753. Agnus-castus verwijst naar het hemelse lam, symbool van kuisheid en onschuld. De Nederlandse naam is Monnikspeper: in de Middeleeuwen gebruikten de monniken de gemalen vruchten als vervanging van peper om seksuele verlangens de kop in te drukken (dus een anaphrodisiacum). Wetenschappelijk onderzoek heeft dit echter nog niet bevestigd. De vruchten zouden wel een harmoniserende invloed hebben op de vrouwelijke hormoonhuishouding.

Een wandelfiche vind je hier. Aan de hand van deze fiche (ook verkrijgbaar aan de balie) kan u door het Arboretum wandelen langsheen 10 markante bomen en struiken.

Breng ook eens een bezoekje aan onze fotogalerij met talrijke beelden van het Arboretum in de verschillende seizoenen!

Foto's

WPID: 168